Copiii care au depasit varsta de 3 ani si care urineaza in continuare pe ei, in timpul noptii, sunt bolnavi de enurezis. Emisiunea involuntara de urina, la o varsta la care copilul ar trebui sa-si controleze vezica, reprezinta un semn de maturatie intarziata a scoartei cerebrale sau boli legate de diabet. 

Tratamentul cu plante medicinale reco­manda utilizarea ceaiurilor de: sunatoare, roinita, turtita-mare, coada-soricelului, coada-calului, troscot, cerentel, nuc, sclipeti.

a)                  Tratamentul cu ulei de nuca

Jean Valnet recomanda tratarea copilului timp de 15 zile cu ulei de nuca. Zilnic, copilul va consuma o felie de paine prajita pe care s-a intins si s-a imbibat o lingurita de ulei de nuca.

b)                  Tratamentul cu ceai de sunatoare

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori de suna­toare oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa ceaiul la infuzat 5-10 minute. Copilul va bea zilnic, inainte de ora

17.0,         o cana de ceai cald. Se poate ajunge la 2-3 cani de ceai pe zi. Deosebit de eficiente in tratament sunt baile de sunatoare. Se va proceda astfel: intr-o galeata cu 10 1 de apa rece se pun la macerat timp de 12 ore, 100 g de flori de

sunatoare. Pentru baie, maceratul se va incalzi la 37-40°C. Durata baii va fi de 15-20 de minute. Se va avea grija ca lichidul sa acopere rinichii copilui, dar in pozitia sezut sa nu depaseasca nivelul inimii. Dupa baie copilul se acopera cu un halat, avand grija sa nu se stearga lichidul de pe

suprafata corpului. Copilul se va aseza intr-un pat cald si va fi lasat sa transpire o ora si apoi va fi schimbat cu imbracaminte uscata.

c)                      Tratamentul cu ceai de carcel

Infuzia se prepara din 2-3 g de plante, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

d)                      Tratamentul cu miere

Se va administra copilului o lingurita de miere, seara, inainte de culcare.

e)                      Tratamentul prin bai de sezut

in afara tratamentului cu bai de sunatoare, eficiente in tratamente sunt si baile de sezut cu ceai de coada-soricelului sau coada-calului si cu traista-ciobanului. Se va proceda exact ca la baile de sunatoare utilizand circa 100 g de plante.

f)                        Tratamentul cu ceai de troscot

Se va macera o lingurita de radacini maruntite de troscot in 250 ml de apa, timp de 12 ore. Se va da in clocot ceaiul si se va strecura. Se vor bea 2-3 cani de ceai pe zi.

g)                      Tratamentul cu capsule


-    In fiecare dimineata, pe stomacul gol, copilul va mesteca atent o lingurita de granule de polen.


-    inainte de micul dejun si dejun, copilul va lua o capsula de sulfina.


-    In timpul dejunului, in mancarea copilului se va amesteca o lingura de drojdie de bere vitaminizata (pulbere).

ENUREZISUL - abordare cu ceaiuri medicianale